Основни технически характеристики на системата “DECOMATIC” 


Описание на конструкцията за серия модели с права, наклонена, огъната хоризонтално или вертикално горна релса, вкл. и модели с двойни релси

Горна релса

Специално оформен профил от пресован алуминий - AlMgSi 0,5 F22 за монтиране на цялата механика. Профилирането на  горната страна дава възможност за свързване на горната релса със закрепващите планки без завинтване.  Капачки с подържащи крайни механизми от бял  UV-защитен Polyacetal  затварят челните страни на горната релса.

Размер на профила: ширина 40 мм x височина 25 мм.

Повърхност: Покритие,  съответстващо на  RAL 9010-бяло. Други цветове – срещу надценка.

Допълнение: специални таванни  U-профили от пресован алуминий за монтиране на окачени тавани и закрепване към тях на горната релса посредством клипсове.

Повърхност: Покритие,  съответстващо на  RAL 9010-бяло Други цветове – срещу надценка.

Функционални елементи

Реверсивен вал, устойчив на усукване, с един жлеб, стабилизиран чрез стационарна подпора.

Разположените в горната релса подвижни самосмазващи се колички от Polyacetal за ламелите с ходови ролки осигуряват безшумното придвижване на ламелите. Монтираните в ламелната количка сменяеми ламелни щипки от UV-защитен, висококачествен Polycarbonat служат за окачване и обръщане на ламелите. При моделите с наклонени релси се използват специални шарнири, които позволяват ламелите да се намират винаги във вертикално положение при всяка позиция на завъртане. Количките за ламелите са свързани с дистанционери от хром-никелова стомана и по този начин осигуряват равномерно разстояние между ламелите една спрямо друга и равномерно застъпване на отделните ламели. При погрешно боравене, вграденият плъзгащ съединител предотвратява повреждането на механиката за обръщане.

Ламели

Текстилни ламели с ширина  89 мм или 127 мм.

Разположеният в горния джоб ламелен държател от изкуствен материал стабилизира ламелата и служи за окачване на ламелите в куките на ламелната количка. При тази конструкция могат безпроблемно да бъдат подменяни единични ламели. Разположените в долния джоб тежести от изкуствен материал във формата на плоча осигуряват фиксираното и опънато положение на ламелите  и издадените части на осите им служат за захващане  на долната ламелна верижка с пластмасови  топчета. Разположените от двете страни верижки с пластмасови топчета допринасят за равномерното разстояние между ламелите една спрямо друга и равномерно застъпване на отделните ламели и в  долната част на щорите. Верижките са устойчиви срещу опъване при настъпване. При пренатоварване клипсовите елементи се отделят от оста на  плочата, служеща като тежест .Повторното им закачване върху оста се извършва много лесно.


Задвижване

Ръчно: Страничното придвижване на ламелите се извършва с устойчив на усукване полиестерен шнур с тежест отдолу, а завъртането на ламелите – с безконечна верижка от пластмасови  топчета.  Монтираният странично, върху челната страна на горната релса механизъм за завъртане, гарантира завъртане на ламелите на  180°.

Електрическо:  Двигател 24 и 230V, монтиран посредством скобни елементи странично върху десния край на горната релса. Двигателят осъществява две операции - придвижване на ламелите линейно по релсата и въртене около оста и.

 

Основни технически характеристики на системата “OMEGA”

Описание на конструкцията за серия модели с права горна релса и с наклонена горна релса, вкл. И модели с двойни релси

Горна релса

Специално оформен странично заоблен профил от пресован алуминий - AlMgSi 0,5 за монтиране на цялата механика. Профилирането на  горната страна дава възможност за свързване на горната релса със закрепващите планки без завинтване.  Капачки с подържащи крайни механизми от бяла  UV-защитена пластмаса затварят челните страни на горната релса.

Размер на профила: ширина 45 мм x височина 25 мм.

Повърхност: Покритие,  съответстващо на  RAL 9010-бяло. Други цветове – срещу надценка.

Допълнение: специални таванни  U-профили от пресован алуминий за монтиране на окачени тавани и закрепване към тях на горната релса посредством клипсове.

Повърхност: Покритие,  съответстващо на  RAL 9010-бяло. Други цветове – срещу надценка.

Функционални елементи

Реверсивен вал, устойчив на усукване, с един жлеб, стабилизиран чрез стационарна подпора.

Разположените в горната релса колички за ламелите с ходови ролки осигуряват безшумното придвижване на ламелите.  Монтираните в ламелната количка ламелни щипки от UV-защитен, висококачествен Makrolon  служат за окачване и обръщане на ламелите. При моделите с наклонени релси се използват специални шарнири, които позволяват ламелите да се намират винаги във вертикално положение при всяка позиция на завъртане. Количките за ламелите са свързани с дистанционери от хром-никелова стомана и по този начин осигуряват равномерно разстояние между ламелите една спрямо друга и равномерно застъпване на отделните ламели.  При погрешно боравене, вграденият плъзгащ съединител предотвратява повреждането  на механиката за обръщане.

Ламели

Текстилни ламели с ширина  89 мм или 127 мм.

Разположеният в горния джоб ламелен държател от изкуствен материал стабилизира ламелата и служи за окачване на ламелите в куките на ламелната количка. При тази конструкция могат безпроблемно да бъдат подменяни единични ламели. Разположените в долния джоб тежести от изкуствен материал във формата на плоча осигуряват фиксираното и опънато положение на ламелите  и издадените части на осите им служат за захващане  на долната ламелна верижка с пластмасови  топчета. Разположените от двете страни верижки с пластмасови  топчета допринасят за равномерното разстояние между ламелите една спрямо друга и равномерно застъпване на отделните ламели и в  долната част на щорите. Верижките са устойчиви срещу опъване при настъпване. При пренатоварване клипсовите елементи се отделят от оста на  плочата, служеща като тежест. Повторното им закачване върху оста се извършва много лесно.

Задвижване

Ръчно: Страничното придвижване на ламелите се извършва с устойчив на усукване полиестерен шнур с тежест отдолу, а завъртането на ламелите – с безконечна верижка от пластмасови топчета. Монтираният странично, върху челната страна на горната релса механизъм за завъртане гарантира завъртане на ламелите на  180°.

Електрическо:  Двигател 230V, монтиран посредством  скобни елементи странично върху  десния или левия край на горната релса. Двигателят осъществява две операции - придвижване на ламелите линейно по релсата и тяхното завъртане.