Горна релса

Студеновалцован  U-профил от поцинкована стомана  40х40мм – с дебелина 0,42 мм, отворен отгоре или 58х56 мм – с дебелина 0,6 мм, отворен отдолу. Възможно изпълнение  и от алуминий /за някои модели/.

Механизъм за повдигане и въртене на ламелите

Лагер с механизъм за въртене на ламелите и пластмасова бобина с лента, която не подлежи на износване, напълно устойчива срещу атмосферните влияния, прахонепроницаема, фиксирана в канта на горната релса без използване на винтове. Въртене на ламелите на 90 °и 180 °.

Вал за вдигане и въртене на ламелите

Стоманен вал /DIN 2393/ с висока степен на якост при въртене с надлъжен канал, диаметър 14 мм. Поцинковано покритие. Валът е разположен в пластмасови приплъзващи лагери за вдигане и въртене на ламелите.

Шнур с топчета за въртене на ламелите

Шнур от полиестерни влакна, импрегниран, устойчив срещу атмосферните влияния, диаметър на топчетата 6 мм, свързването с механизма за въртене на ламелите на принципа на силовото съединение /пружина от висококачествена стомана/, свързването със шнуровата стълбица – посредством метални съединители. 

Лента за вдигане на ламелите

Лента от Trevira – с висока степен на устойчивост, ширина на лентата 8 мм, дебелина 0,34 мм, не се мачка, не се къса, термоустойчива, устойчива на атмосферни влияния и на UV – лъчи, с уякчени краища, якост на опъване 1.000 N.

Ламели

Валцован профил от несъдържаща мед легирана алуминиева сплав, двустранно обкантен, с извънредно висока степен на якост. Повърхностният слой е устойчив срещу надраскване и подбиване, с максимална степен на корозионна устойчивост, изпълнение от два пласта горен лак по системата “Coil-Coating” / хроматиране, основно покритие и покриващ лак/ - от тази гледна точка ламелите са особено подходящи за външен монтаж.

  • Дебелина на ламелите: 0,24 /за 50мм/ и 0,45 за всички останали.
  • Ширина на ламелите: 50, 60 и 80 мм Форма на ламелите: FLEX – гладки; STANDARD – с обкантване в краищата; Z - Z-форма с уплътняваща гума в долия край.
  • Цветове на ламелите: и видимата част на конструкцията – стандартно 30 и възможност за специални изпълнения за по-големи обекти.

Долна релса

Алуминиев профил, изработен на екструдерна преса, правоъгълен, с размери 53х13; 65х17; 85х17 и 83х11 мм; с вътрешни оребрения и крайни пластмасови детайли, устойчиви на износване и атмосферни влияния. Цвят – цвета на ламелите.

Странично водене на ламелите

А. Странично водене със стоманено въже – означение V Водещо въже от стомана с диаметър 3 мм, обвито в полиамид. Горното фиксиране на водещите въжета, скрито под горната релса с помощта на пластмасови плъзгачи, устойчиви срещу атмосферни влияния със скрита опъваща пружина. Долното фиксиране се осъществява с помощта на алуминиеви опъващи планки и опъващи винтове М8 х 20.
Б. Водещи релси – означение S Водещи релси от пресован алуминий с двустранно гумено уплътнение за заглушаване на шума. Цвят на гуменото уплътнение – черен.

Управление с шнур

Безшевен високоякостен безконечен полиестерен шнур. Капсолован редуктор със спирачен механизъм, защитен от прах и атмосферни влияния, разположен в единия край на горната релса. Преминава в интериора през предпазен шлаух и макара. 

Управление с манивела

Компактен редуктор с конусно фрикционно колело с двустранна спирачна механика, без необходимост от поддръжка, с двустранна спирачна механика; вграден в горната релса. Капсолован в прахо - и влагонепроницаем пластмасов или алуминиев излят под налягане корпус с палец за шарнирната манивела. Управление с чупеща шарнирна манивела, диаметър на свързващата тръба със сечение 15 мм, материал алуминий Е6 / Е1 със захващане на манивелата в интериора. Преход в помещението с помощта на шарнирна сглобка по ъгъл 45 или 90 °. 

Управление с електродвигател

Индукционен мотор на променлив ток, без необходимост от поддръжка, за дълговременна експлоатация, вграден в горната релса. Характеристики - 230 V/ 50 Hz., с вграден кондензатор и термозащита. Отвън регулируемо изключване при достигане на горно и долно крайно положение. Стартовият и краен включвател предотвратява прекъсването на лентата за вдигане на щората. Свързването на вала на мотора с вала за въртене и вдигане на ламелите е с помощта на валови съединители. Свързващ кабел 0,5 м, здраво инсталиран, с отлят конектор. Четириполюсно специално щепселно съединение , състоящо се от две половини, затварящи се с предпазна ресорна скоба. Степен на влагозащита IP 54. Възможност за включване към разнообразни системи за автоматично управление с таймери и сензори за слънце и вятър. Съпоставимост с централни системи за електронно управление на техниката и комуникациите на цели сгради.