Омръзнало Ви е продавач-консултанти да Ви затрупват с ненужна информация, да експлоатират Вашето незнание и в крайна сметка – да избират вместо Вас. Вие просто искате да си купите най-подходящите щори – тези, които ще задоволят всички Ваши изисквания и очаквания за функционалност и красота. И тъй като Вашето чувство за естетика е уникално и всеки опит да го класифицираме е обречен на провал, тук ние ще се опитаме да Ви ориентираме в многообразието от слънцезащитни продукти от една относително обективна гледна точка – тяхната функционалност и приложно значение. Като изхождаме от огромния опит, който притежаваме, можем да класифицираме слънцезащитните продукти по 6 основни критерия, които сами по себе си изразяват Вашите представи за това какви характеристики трябва да имат Вашите щори, но съчетанието от всички тях ще определи конкретния тип щора, подходящ за Вас – дори и да не подозирате за съществуването й.
Защо тези критерии и какво отразяват те:


Критерий 1 – Разположение на щорите спрямо фасадата.
• Външни
• Вътрешни
Освен естетическо, този избор има и функционално значение, свързано със слънцезащита, топлоизолация, експлоатационни разходи, архитектура и дизайн. За повече информация – раздел „Екстериорни продукти“.


Критерий 2 – Тип на щорите в зависимост от възможността чрез тях да се контролира достъпа на светлина в помещенията в широки граници.
• Ламелни
• Други
Това е функцията, която Ви помага чрез завъртане на ламелите плавно да определяте какво количество светлина да имате в помещението. Неламелните щори предполагат по-внимателен избор на материи и цветове, но и по-голямо количество продукти.


Критерий 3 – Материал, от който са произведени щорите.
• Текстил
• Дърво
• Алуминий
Без да засягаме естетичната страна на този избор, бихме обърнали внимание на топлоизолационните характеристики на трите материала, когато избраният тип щори е вътрешни, с предимство на текстила и дървото пред алуминия.


Критерий 4 – Тип на помещението съгласно неговата функция.
• Зимна градина
• Друго
Извеждането на този критерий се определя от спецификата на зимните градини, характеризираща се с висока степен на прегряване и преослънчаване. Привеждането на една зимна градина до ниво на помещение с възможни условия за живот е „въпрос с повишена трудност“, изискващ специално и строго професионално оттношение.


Критерий 5 – Ниво на затъмнение.
Това е критерий, който е почти изцяло обусловен от субективното възприятие на потребителя. Трябва да се обърне внимание и да се отчете широко разпространената заблуда за  връзка между затъмнението и добрата слънцезащита. Връзка има, но тя не е толкова пряка и най-вече – добра слънцезащита може да бъде постигната и без да се превръща сградата в бункер.


Критерий 6 – Търсен ефект на топлоизолация.
Щорите са само един от елементите на слънцезащитата и ограничаването на пренагряването на сградите. Понякога останалите условия – изложение на фасадата, инфраструктурни, ландшафтни и географски особености, надморска височина и др. може да превърнат щорите в чисто дизайнерски и архитектурен елемент на сградата или помещението, което би обезсмислило самоцелното повишаване на топлоизолационния им ефект.Вярваме, че попълването на един минитест, освен че ще бъде интересен за Вас, ще Ви помогне да „разберете“ щорите и ще Ви приближи с няколко крачки по-близо до слънцезащитния продукт, от който имате нужда. Просто опитайте!