Руло щори

Най-разпространеният модел, с опростено и надеждно управление. Подходящ за малки и големи прозорци. По-дебелите валове с диаметър от 25 до 115 мм. дават възможности за използване на по-тежки текстили и за достигане на ширината на рулото до 550 см. Възможен волан на долния профил.
Задвижването чрез интегрирана във вала пружина със спирачка опростява визията на продукта като елиминира всички допълнителни висящи елементи. По-подходящ за използване при по-малки прозорци. Диаметър на вала 25 и 34 мм. Възможен волан на долния профил.
Основните модели са с покриващ челен профил или касетка и водещи релси, пружината е без аретация /без спирачка/ и е интегрирана във вала. Вследствие на това платът остава постоянно изпънат. Управлението е с гриф или с допълнителен шнур и рулото може да бъде спряно на всяка една точка от движението му по вертикала – т.нар. система „мултистоп”. Другият модел е опростен, но и не толкова функционален. Няма касетка и водещи релси , а спирането на рулото се осъществява чрез фиксиране на долната релса в монтирани в страничния профил на прозореца пластмасови кукички. Подходящ е за използване при мансардни прозорци, до които има лесен достъп по цялата им височина.
При тези модели валът на рулото е разположен в алуминиева касетка със затварящи странични елементи от пластмаса, със или без странични релси с различни форми, компенсиращи и страничния наклон на стъклодържателите на дограмата .. При наличието на странични релси и използването на текстили от типа Black Out е възможно постигането на пълно затъмнение в помещението. Предимството на тези модели е подобрената визия и допълнителното запазване на текстилния материал при навито положение. Управление – верижка или двигатели 24V и 230V. При вариантите с електродвигател сигналът се подава от бутон или дистанционно управление; възможност за управление на рулата от едно място индивидуално или на групи; възможност за синхронизирана връзка със системи за автоматичен контрол на температурата и осветеността на помещението.
Специалните материи от тази техническа група отговарят на изискванията на архитектите за материал, който кореспондира успешно с всички детайли на фасадата и интериора и същевременно с него се постига съвършен слънцезащитен ефект. Обработката на стъкловлакното с PVC още преди тъкането гарантира правилността на кръстосването на нишките и запазване на оптимална видимост през материала навън и същевременно се ограничава почти напълно видимостта отвън навътре в помещението през светлата част на деня. Този материал е устойчив на всякакви атмосферни влияния, на топлина, студ , влажност, не задържа прах, антикорозионен е, устойчив на ултравиолетовите лъчи, не променя формата си, трудно възпламеним е и е антистатично обработен. Основното предимство на материалите от групата SCREEN е тяхната топлоизолационна характеристика. В зависимост от начина и гъстотата на тъкане този материал дава топлоизолационен ефект от 80 до 84%, със слънчев топлинен фактор 0,16 – 0,20 - при използване на екстериорни продукти, и от 45 до 72% - при използване на интериорни продукти. Със своите топлоизолационни качества материалът SCREEN значително допринася за промяна на климатизационната среда в интериора. Икономиите от разходи за климатизация са около 50% при екстериорните продукти и около 25% при интериорните продукти. Декоративният ефект на рулата със SCREEN е уникален и е съчетан със значително омекотяване на пряката естествена светлина и равномерното й разпределение в помещението. По-голямата тежест на материала – около 420 г/м2 обуславя използването му при модели с диаметър на вала 38 и 50мм; задвижване с верижка и електромотор.